Malecon, Havana

Onze rondreis door Cuba, welke route kun je aanhouden?

Cuba is een land waar je niet op één plek zou moeten blijven zitten. Je zou je hier al helemaal niet moeten beperken tot de toeristische badplaatsen. Nee, Cuba is een land dat je moet ontdekken. Een plek waar je eropuit gaat, de lokale bevolking ontmoet, hun eten proeft en hun prachtige omgeving in je opneemt. In deze blog lees je welke route wij hebben aangehouden en wat je dan kunt verwachten.

HALVE OF HELE EILAND

Cuba is het grootste eiland van de Caribbean. Het is zo een 1250 kilometer lang en 190 kilometer breed. Om die reden hebben wij de keuze gemaakt om het halve eiland op te nemen in onze reis. We hadden een kleine drie weken waarvan we de laatste vijf dagen aan het strand wilden zitten. Persoonlijk vonden wij het belangrijker om op elke plek wat meer tijd te hebben, dan zoveel mogelijk plekken zien.

Overnachten deden we in Casas Particulares. Hier schreven we eerder al eens twee uitgebreide blogs over. Neem hier en hier eens een kijkje voor aanbevelingen van leuke plekken om te verblijven.

HAVANA

Dag 1 tot 4

De start van onze reis was in Havana. Hier hoeven we ons niet lang over uit te wijden, dit mag je natuurlijk niet overslaan! Havana is dé stad op Cuba en heeft precies de sfeer die je verwacht van dit land. De stad heeft ruim 2 miljoen inwoners en is door de buitenwijken redelijk uitgestrekt. Het ligt aan de kust en heeft een 7 kilometer lange boulevard, de Malécon.

Malécon
Malecon, Havana

Verwacht van deze boulevard echter niet een langgerekte, opgepoetste straat langs de kustlijn met wuivende palmbomen en vol terrasjes en bars. Opgepoetst past niet bij Cuba. De boulevard is dan ook omringd door een massieve en verweerde betonnen kademuur. Op de achtergrond staan vervallen panden in afbladderende pastelkleuren. Ervoor ronkt een oldtimer voorbij met de klanken van salsa muziek uit de auto die al van ver te horen zijn.

Havana Vieja, Vedado & Havana Centro

Overnachten doen we in Havana Vieja, het oude centrum van de stad. Het is een mooie wijk en hier is het gedeeltelijk gerenoveerd voor het toerisme. Er bevinden zich hier dan ook tal van bezienswaardigheden. Verder heeft de wijk diverse pleinen die allemaal hun eigen karakteristieken hebben, zoals het mooie Plaza Vieja.

Havana Centro

Hoewel Havana Vieja prachtig is, blijven stiekem de ongepolijste delen van de stad het mooiste. Het heeft meer sfeer als je het ons vraagt. Neem zeker de moeite om een kijkje te nemen in de wijk Vedado, waar het Amerikaanse verleden uit de jaren ‘50 duidelijk terug te zien is. Tussen beide wijken in ligt het rauwe Havana Centro. De koloniale panden representeren vergane glorie. Maar tegelijkertijd kan je er niet omheen; wat een uitstraling! Sla deze wijk niet over tijdens een wandeling door de stad, zo leven de Cubanen hier echt.

SOROA

Dag 4 tot 5

The views of Soroa

Na het turbulente Havana vertrekken we in westelijke richting naar Soroa. Eerst moet de auto nog opgehaald worden. Dit gaat niet erg snel in Cuba, dus houd daar rekening mee. Daardoor hadden we achteraf wel een dag langer in Soroa willen blijven.

Soroa is het volledig tegenovergestelde van Havana. Het is een dorp dat uit één straat bestaat, met aan weerszijden compacte, vrijstaande, Caribische huisjes in verschillende kleuren. Het dorp is zo klein, dat ze niet eens de moeite hebben genomen om een straatnaam en huisnummers te geven. Winkels heb je hier niet en restaurants zijn er in heel beperkte mate.

Las Terrazas & Baños de San Juan
Baños de San Juan, Las Terrazas

Waar je Soroa wel voor moet bezoeken is de prachtige natuur. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan natuurpark ‘Las Terrazas’ en de watervallen ‘Baños de San Juan’. Las Terrazas zelf is een klein dorp, meer een soort ‘eco-community’ in de ‘Sierra del Rosario’. Het natuurpark eromheen is een heuvel- en bergachtig landschap met enorm veel groen en uitgestrekte uitzichten. Er zijn diverse hikes te doen, voor de fanatieke en de minder fanatieke wandelaar.

VIÑALES

Dag 5 tot 7

Tobacco fields of Viñales

Na één nacht is het alweer tijd om de spullen te pakken, want we vertrekken naar Viñales. In dit dorp is, in vergelijking met Soroa, een stuk meer bedrijvigheid. Er zijn wat winkeltjes, restaurantjes en er is een dorpsplein met een kerk waar wat mensen rondhangen. Toch bevind je jezelf hier nog steeds op het platteland van Cuba. Dat merk je vooral als je van de hoofdstraat af gaat en binnen een paar honderd al over het rood gekleurde zand loopt tussen de tabaksvelden.

Dit is een plek die je te paard moet ontdekken! Hoewel het zeker mogelijk is om ter plekke een tour te bespreken, is het toch aan te raden om het van te voren te reserveren. Wij hebben dit gedaan via Visita Viñales. Het kost mogelijk iets meer geld dan hetgeen je ter plekke aangeboden krijgt. Toch zijn we blij dat we het via deze mensen gereserveerd hebben. De paarden zien er goed verzorgd uit en de groepen worden klein gehouden. Wij hadden zelfs een privétour met z’n tweeën! Er zijn twee erg leuke bezoeken inbegrepen, bij een tabaksboer en een kleinschalige koffieplantage. Het was een fantastische ervaring.

PLAYA LARGA

Dag 7 tot 8

View in Fisherman’s village Playa Larga

Na Viñales is het tijd voor een wat langere rit dit keer. We rijden via dezelfde snelweg terug in de richting van Havana, om daar over de ring in zuidoostelijke richting naar Playa Larga te rijden. Vanaf Vinales is het zo een 4,5 uur rijden. Playa Larga is rustig en wat minder toeristisch. Het is een dromerig vissersdorpje met een heerlijk relaxed strand. Ondanks dat het rustig is zijn er een aantal leuke dingen te doen. Zo is het een aanrader om de auto te pakken naar Punta Perdíz om te snorkelen en van het onderwaterleven van de Caribische zee te genieten. Tevens is er in de buurt van Playa Larga een krokodillenfarm.

TRINIDAD

Dag 8 tot 11

Musicians in Trinidad, Cuba

Na een nacht in Playa Larga rijden we door naar Trinidad met een korte tussenstop in Cienfuegos. Trinidad is niet erg groot, waardoor in het centrum alles goed aan te lopen is. Het historische centrum is prachtig en voor het grootste deel gerestaureerd. Het barst van de kleinschalige musea, gevestigd in de oude koloniale panden. Leuke bijkomstigheid, je betaalt hiervoor meestal slechts 1 á 2 CUC* entree per persoon. Oke, en nog een klein extraatje voor de dame of heer die je graag even rondleidt. Er zijn tevens tal van bars en restaurants. Je kunt je gemakkelijk een hele dag vermaken hier!

*CUC is de lokale munteenheid die speciaal ontwikkeld is voor het toerisme. De koers is gelijk aan die van de US dollar. 

Het nachtleven van Trinidad

Vergeet jezelf vooral niet na zonsondergang in het stadscentrum te begeven, want Trinidad is ook nog eens een hele muzikale stad. Er zijn tal van plekken waar je kan genieten van de salsa klanken, vaak live! Voor degenen die nog durven tussen alle Cubaanse natuurtalenten is er meer dan genoeg gelegenheid om te dansen. Sla in ieder geval Casa de la Musica niet over, op het Plaza Mayor. Het is niet te missen, want het is in de open lucht, op de grote trap naast de kerk ‘Iglesia de la Santísima Trinidad’.

Nationaal Park ‘Topes de Collantes’
Waterfall ‘Vegas Grandes’, National Park ‘Topes de Collantes’, Cuba

Ondanks dat de meeste mensen naar Trinidad gaan voor de stad, vergeten er veel dat er ook prachtige natuur direct naast deze stad gelegen is. Namelijk Nationaal Park ‘Topes de Collantes’. In dit park kun je veel verschillende soorten hikes doen door prachtige bossen en naar meerdere zeer indrukwekkende watervallen. Er is voor ieder wat wils, van hikes van slechts enkele kilometers tot hikes waar je een volle dag zoet mee bent.

SANTA CLARA

Dag 11 tot 13

De volgende stop is tevens de laatste stop voordat we naar een all-inclusive resort aan de kust gaan. Santa Clara it is! Deze stad ligt redelijk centraal op het eiland en het is best een grote stad met zo een 250.000 inwoners. Het komt lang niet in de buurt van de omvang van Havana, maar als je bedenkt dat Trinidad ongeveer 75.000 inwoners heeft weet je dat het geen klein stadje is.

Minder toeristisch
Street art in Santa Clara

Santa Clara is duidelijk minder toeristisch dan sommige andere plekken die we bezocht hebben. Dat is natuurlijk erg leuk, maar houdt er rekening mee dat het daarom kan lijken alsof er wat minder te beleven is. Grote stukken van de stad zijn wat minder goed onderhouden en qua restaurants is het aanbod anders. Wat ons extra opviel in deze stad was de grote hoeveelheid streetart die we tegenkwamen. Veel hebben politieke en maatschappelijke onderwerpen, gaaf om te zien tijdens een stadswandeling!

Che Guevara
Mausoleum of Che Guevara, Santa Clara

Waar je Santa Clara wel voor moet bezoeken is om in de voetsporen van el Comandante Che Guevara te treden. Ondanks dat zijn politieke visies en daarbij horende daden omstreden zijn, blijft het een interessant figuur om meer over te weten te komen. In de jaren ‘90 is het stoffelijk overschot van Che Guevara overgebracht naar Santa Clara en opgeborgen in een gigantisch mausoleum, samen met een aantal van zijn en Fidel’s omgekomen kameraden. Aangrenzend aan dit mausoleum is een tentoonstelling over het leven van deze man. Zowel het mausoleum als de tentoonstelling zijn vrij te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je door het graf van deze mensen loopt en dat respect zeer wenselijk en gepast is.

Monument ‘Tren Blindado’
Monumento ‘Tren Blindado’, Santa Clara

Dit monument bevindt zich naast een treinrails die vandaag de dag nog steeds in gebruik is. Het staat bekend om een incident dat plaatsvond tijdens het gevecht tussen de overheid en het rebellenleger bij Santa Clara. Dit vond plaats in de late jaren ‘50, bijna aan het einde van de Cubaanse revolutie. Het rebellenleger heeft in opdracht van Che Guevara de rails op die locatie ontwricht. Hierdoor ontspoorde een munitietrein van het staatsleger, waarmee de rebellen zichzelf uitgebreid konden bewapenen. Een aantal van de wagons die toen ontspoord zijn hebben ze gerestaureerd. In deze wagons is nu een kleinschalig museum gehuisvest.

VARADERO

Dag 13 tot 18

Na Santa Clara is het tijd om verder naar het noorden te rijden waar we op het schiereiland Varadero onze vakantie af gaan sluiten. Het is dé badplaats van Cuba en er staan dan ook ontzettend veel hotels, grotendeels all-inclusive. In de eerste instantie dachten we dat we het ontzettend fijn zouden vinden om in een 4-/5-sterren resort te vertoeven na twee weken wat primitiever overnachten. Om eerlijk te zijn, we kregen een cultuurshock! Twee weken lang hebben we minimale aandacht besteed aan spullen en uiterlijk, maar juist gefocust op alle pracht van dit land. Het is dan echt weer even wennen en omschakelen om vervolgens in een groot resort te verblijven waar alles weer om status en uiterlijk vertoon draait.

Melia Varadero
Lobby Melia Varadero

Het resort, Melia Varadero, was echt prachtig. Daar lag het niet aan! Het is er verzorgd en de zee is er heerlijk. Precies wat je van de Caribische zee verwacht, azuurblauw met een spierwit strand. Fijne bijkomstigheid is dat je in dit all-inclusive hotel niet gebonden bent aan het buffetrestaurant. Er zijn diverse a la carte restaurants waar je elke middag en avond terecht kan. Voor de avonden is het wel belangrijk om op tijd te reserveren. Als het niet je ding is, kijk dan eens wat er te bieden is op de Cayo’s in het noorden van het eiland. Een aantal van de Cayo’s hebben fantastische stranden, maar met slecht enkele hotels en daardoor slechts enkele toeristen.

Binnenkort volgt er een serie van aparte blogs met meer tips over wat er op elke locatie te doen, te zien en te eten is!

Onze route in het kort:
HAVANA 3 nachten
SOROA 1 nacht
VIÑALES 2 nachten
PLAYA LARGA 1 nacht
TRINIDAD 3 nachten
SANTA CLARA 2 nachten
VARADERO 5 nachten

Trip through Cuba

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.