White Cliffs of Dover

Met de auto naar Londen, waarom?!

Sunrise on the boat to England
Sunrise views on the boat to Dover.

Vorige maand (november 2018) zijn we een weekend met de auto naar Londen gegaan. Toen we aan onze omgeving vertelden waar we naartoe gingen vroegen veel mensen “Gaan jullie met het vliegtuig of met de trein?”. Geen van beiden, want we zijn met de auto en het schip gegaan! Wellicht denk je nu, dat is toch helemaal niet handig in Londen? Nee, dat klopt. In Londen zelf heb je de auto echt niet nodig, maar als je op doorreis bent of je wilt onderweg de vrijheid hebben en nog wat uitstapjes maken dan is het natuurlijk ideaal. Voor ons speelden de kosten ook mee, want tickets voor de boot zijn relatief goedkoop. Maar waar ga je dan in hemelsnaam die auto parkeren in zo een enorme stad? Lees snel verder!

MET DE AUTO NAAR LONDON… EN DE BOOT NATUURLIJK! 

Sea birds on the boat to England
The birds fly behind the ship looking for fish. They’re a lot of them and they give a nice spectacle during the sail.

De tickets om over te varen hebben we geboekt bij DFDS Seaways. Ze hebben een eigen website waar je snel en eenvoudig online kunt boeken. De overtocht ging van Duinkerke in Noord-Frankrijk naar Dover. Duinkerke ligt ten Noorden van Calais en het is 2 uur varen naar Engeland. Doordat deze haven rustiger is dan de haven van Calais rijd je vrij snel de boot op. Er wordt aangeraden om een uur van te voren aanwezig te zijn en dat is meer dan genoeg, met uitzondering van de drukke dagen en tijden. In dat uur rijd je door alle controles en dan is het gemiddeld nog 15 – 20 minuten in de auto wachten tot je echt de boot op mag. Als de auto eenmaal staat kan je uiteraard alvast naar het passagiersdek om wat te eten of te drinken. Eenmaal in Dover ben je in no-time op de (linkerkant van de) weg!

LINKS RIJDEN IN ENGELAND

Voor de Engelsen onder ons is het natuurlijk de normaalste zaak van de wereld, maar het overgrote deel van de mensen is niet gewend om links te rijden. In dat geval is het toch echt even wennen! Rotondes neem je linksom en ook op grote kruispunten is het opletten geblazen zodat je niet per ongeluk gaat spookrijden. Daarnaast staan op de meeste snelheidsmeters geen miles p/hour aangegeven, wat ervoor zorgt dat je tussendoor ook nog moet hoofdrekenen. Maar als degene op de passagiersstoel ook een beetje met je meekijkt en je rijdt waar mogelijk gewoon lekker achter het overige verkeer aan dan is het echt prima te doen.

Tip:

Op de boot verkopen ze stickers die je op de voorruit van de auto kan plakken waarop je van de meeste voorkomende snelheidsborden in Engeland ziet hoeveel de maximum snelheid in kilometers is.

PARKEREN IN LONDEN, YOUR PARKING SPACE!

Tot zover klinkt het goed om met de auto richting Londen te touren, maar waar ga je dat ding parkeren? Op advies van de verhuurster van onze Airbnb kwamen we bij YourParkingSpace uit. Dit online platform is eigenlijk een soort Airbnb voor je auto! Meerdere Engelse steden worden hiermee gedekt.

De aanbieders op deze website zijn mensen die een eigen oprit hebben of een parkeerplaats bij een woning of appartement. Op de dagen dat zij deze zelf niet gebruiken verhuren ze het via YourParkingSpace. De tarieven lopen uiteen, maar bedragen tussen 10 en 25 GBP per dag (24 uur) kom je het meeste tegen. Met koopjes van 5 en uitschieters naar 50 GBP.

We sliepen zelf in de Londense wijk Hackney, waar meer dan genoeg aanbod is. Binnen 4 “overground” haltes (10 minuten) sta je op Liverpool Street in het centrum. Voor 10 GBP per dag, oftewel 20 GBP voor een heel weekend, hadden we een parkeerplaats in een hofje van een appartementencomplex. Voordeel bij de meeste van dit soort plekken is dat je de auto zo vaak kan pakken als je wilt mocht dat nodig zijn. Bij reguliere parkeergarages ben je vaak het voordelige dagtarief kwijt als je tussendoor uit zou rijden.

 

En, wat denk je? Ook een idee voor jou om met de auto naar Londen te gaan? Of nog beter, maak er gelijk een Engeland roadtrip van! Het is er namelijk prachtig.

Wil je meer zien van onze reizen en uitstapjes? Volg ons op social media, waaronder INSTAGRAM!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.