Een volledig weekend Maastricht

In mei 2018 was Maastricht en omgeving aan de beurt voor een bezoek. Wat is hier een hoop te zien en te doen! Doordat de stad zich dichtbij de grens van België en Duitsland bevindt, geeft het (voor de Nederlanders onder ons in ieder geval) een echt vakantiegevoel. Toch is het ook een prachtig stukje Nederlandse cultuur. Het is de ideale plek voor culinair, buitenactiviteiten en historie. In deze blog lees je waar we gegeten en geslapen hebben, maar ook wat we er hebben gedaan en gezien.

HOTEL BEAUMONT

Oké, eerst een overnachting boeken. Na wat rond speuren op het internet stuitten we op Hotel Beaumont. Het valt ons onder andere op door de ligging in het centrum. Het is vlakbij de rivier en vijf minuten lopen van het treinstation. Daarnaast heeft het de juiste combinatie van oude karakteristieken en toch lekker modern.

Hotelkamer Hotel Beaumont

Waar het echter nog veel meer mee opvalt is de uitstraling. Zodra we het hotel naderen ziet het er al veelbelovend uit. We stappen naar binnen en de kleine lobby doet gezellig aan. Na een soepele check-in krijgen we de kaartjes van de kamer. Doordat het pand oud is zijn er veel verschillende ruimtes en veel hoogteverschillen. Zodra we onze weg gevonden hebben door de smalle gangen komen we in een kamer met voldoende ruimte en licht. Er is tevens een klein balkonnetje met origineel traliewerk. Verder is het, zoals verwacht, van alle gemakken voorzien. Opvallend zijn de goede kwaliteit televisie, het Auping bed en de Nespresso machine.

De Badkamer

De badkamer daarentegen is modern, maar tegelijkertijd sfeervol. Nadat we de hele middag actief zijn geweest springen we meteen onder de douche. De regendouche uit het plafond blijkt heerlijk te zijn én met een goede waterdruk. Zoals in zoveel hotels staan er douche- en verzorgingsproducten klaar. Echter waar het vaak simpele en goedkope producten zijn, staat hier een hele mini-Rituals collectie! Daarnaast kun je gebruik maken van slippers en lekker grote badjassen.

Het Restaurant

Dineren doen we ‘s avonds ergens anders, maar we horen van verschillende mensen uit de stad dat het restaurant bij Hotel Beaumont ook een echte aanrader is. Harry’s heet het, ‘s Avonds drinken we er nog wat. Het ziet er in ieder geval erg gezellig uit met de open haard en de gin tonics smaken goed.

Het Ontbijt

De volgende ochtend wordt het ontbijt geserveerd in de daarvoor bestemde ruimte. Deze ruimte is wel wat kaler qua aankleding, daar zouden ze wellicht wat meer uit kunnen halen. Het ontbijtbuffet is goed verzorgd en er is veel diversiteit. Er worden verse eiergerechten bereid en er is ook voldoende personeel aanwezig. De ontbijtruimte is niet zo groot, dus het voelt niet massaal aan.

Geschiedenis Hotel Beaumont

Het pand is oud en het hotel bestaat al sinds 1912. Dat maakt ons natuurlijk nieuwsgierig naar de geschiedenis! Wat blijkt? Het is origineel al gebouwd als horecabedrijf. In 1922 wordt de 3e verdieping er bovenop gebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog blijft het pand gelukkig gespaard en dient het zelfs een tijd als hoofdkwartier van het Amerikaanse leger. Na de oorlog, wat voor vrijwel heel Nederland een zware periode was, heeft Hotel Beaumont toch flink uit kunnen breiden. Er worden vier naastliggende panden gekocht. Doordat de voordeur wordt verplaatst van de hoek naar de zijkant van het pand, biedt dit ruimte om het restaurant ook uit te breiden. Op dat moment telt het bedrijf al 55 kamers.

In de jaren 70 worden er nog eens vier omliggende panden gekocht, waarmee het bedrijf wederom uit kan breiden. Tevens wordt er in deze periode veel besteed aan modernisering. Het hotel telt hierna 85 kamers. De modernisering blijft hierna voortzetten alsmede de groei, want in ‘97 wordt er nogmaals een pand bijgekocht. Het totaal aantal kamers staat dan op 117.

Het jaar 2004 staat in het teken van restylen. Het pand wordt modern, maar minimalistisch aangekleed. Hierbij wordt er veel respect getoond voor de originele details, zoals de plafonds en het glas in lood. Deze stijl is nog steeds duidelijk te herkennen. In 2012 bestaat het bedrijf 100 jaar. Inmiddels telt het 130 kamers. Dat is een hotel van redelijk formaat, maar het bijzondere is dat je dit totaal niet merkt. Enerzijds komt dit doordat het een oud en geschakeld pand is, maar ook zeker dankzij de dienstverlening en de sfeer. Sinds 2014 staat alweer de vierde generatie Beaumont aan het roer. Het is in ieder geval duidelijk dat ook zij het vak ‘gastvrijheid’ serieus nemen.

Nuttige informatie

Kamerprijzen:
De tarieven in dit hotel variëren, net als bij de meeste andere bedrijven in deze branche. Een standaard kamer kan je al boeken, mits je er vroeg bij bent, vanaf zo een € 118,00 non-refundable of vanaf  € 128,00 flexible (kosteloos annuleren tot 24 uur voor aankomst). Op zondagen heb je vaak een nog voordeliger tarief, omdat dit in de hotelwereld de rustigste dagen zijn. De prijzen kunnen als vanzelfsprekend flink oplopen op dagen waar er veel vraag is. Boeken kun je op de meeste data het beste via hun eigen website, hier kom je wat lagere tarieven tegen ten opzichte van de bekende boekingssites.

Ontbijt:
€ 19,50 per persoon

Parkeren:
€ 23,50 per nacht. Indien je er al op tijd bent op de dag van aankomst, dan is dit tevens de voordeligste optie. Het is verstandig om van te voren een plek te reserveren, dit kun je tijdens het boekingsproces al doen.

Website: https://www.beaumont.nl/nl/

WAT TE DOEN IN MAASTRICHT? MOUNTAINBIKEN!

We hebben fietsen gehuurd in het centrum, mountainbikes om precies te zijn. Tenslotte hebben we gehoord dat de omgeving van Maastricht dé plek is hiervoor. Van te voren bekijken we de website van de VVV Zuid-Limburg. Hier zijn diverse routes te vinden.

De Sint Pietersberg Route
Mountainbiken Zuid-Limburg

De Sint Pietersberg Route valt ons op. Ondanks het al grote aanbod van recreatieve routes, voor mountainbikers, ruiters, fietsers en wandelaars, zijn er ook een aantal nieuwe routes geopend. Deze specifieke route gaat een stukje door België, langs de Maas, en leidt daarna de Sint Pietersberg op. Dat spreekt ons wel aan! Het is een kilometer of 16. Klinkt niet al te ingewikkeld, ondanks dat het niveau van deze route met ‘moeilijk’ wordt bestempeld door de VVV. Nederland is tenslotte een fietsland, dus dit moeten we als fitte twintigers prima kunnen, toch?!

Aangezien we vanuit Maastricht komen nemen we een ander startpunt. De route is een ronde, dus dat het is geen enkel probleem om daar te starten waar het handig is. We fietsen vanuit Maastricht naar het kruispunt Maastrichtersteenweg en Muizenberg. Vanaf hier zitten we op de route om vervolgens de brug over te gaan en het op het Belgische stuk van het traject verder te gaan. Hier rijden we langs een hoge oever, door bossen, langs de Maas. Dit is na een paar honderd meter een onverhard jaagpad, dus hier begint het mountainbike avontuur al.

Chateau Neercanne
Chateau Neercanne

Na een stuk over dit pad kom je vanzelf weer een brug tegen. Hier kunnen we de grens weer over en komen we vlak langs het dorpje Kanne. In de tijd dat ik op de hotelschool in Middelburg zat zijn we hier als schooluitje wel eens op bezoek geweest bij Chateau Neercanne. Het is zeker de moeite waard om hier tussendoor even te stoppen en een kijkje te nemen. Het is echt prachtig, zoveel van zulke bijzondere panden zijn er niet. In combinatie met de sfeer van het dorp en de pracht van het Chateau vergeet je echt dat je in Nederland bent! Dat ben je eigenlijk ook niet meer, want Kanne ligt precies op de grens.

In het Chateau bevinden zich twee restaurants, Restaurant Chateau Neercanne en Lunchrestaurant L’Auberge. Het eerste is een door Michelin bekroond sterrenrestaurant in het hoofdgebouw van het Chateau. De tweede bevindt zich in de voormalige kapel en is een locatie voor een uitgebreide meergangen-lunch.

Tuin Chateau Neercanne

Voor het Chateau ligt een prachtig aangelegde tuin en een groot terras dat daarover uitzicht biedt. Achter het gebouw vind je mergelgrotten en dat is wat deze locatie nog unieker maakt. Hier hebben ze namelijk slim gebruik van gemaakt, want in zo een mergelgrot ligt alle wijn opgeslagen. Het is hier tenslotte altijd een constante, koele temperatuur. De gastheer komt op ons af en nodigt ons uit om er even een kijkje te komen nemen. Dat is nog eens een bijzondere wijnkelder! Ze organiseren hier tevens evenementen en proeverijen voor groepen. Het is trouwens leuk om te zien dat ze zo gastvrij zijn en hun prachtige plek willen laten zien. Zelfs als we slechts komen om een kijkje te nemen, want we hebben hier geen lunch of diner geboekt. Sterker nog, we staan in onze sportkleding met modderspetters van het mountainbiken.

Het echte werk…

Tijd om weer op de fiets te stappen. Direct na het dorp Kanne fietsen we over een landweg waarna we een pad kunnen nemen richting de Sint Pietersberg. Het traject begint met brede paden die ook door onder andere wandelaars gebruikt worden. Het pad loopt omhoog en een paar afslagen verder komen we bij het stuk waar de daadwerkelijke mountainbikepaden beginnen. Dit zijn kleine paadjes die tussen de bomen door slalommen met veel hoogteverschillen. Aangezien meerdere paden en trajecten elkaar hier doorkruisen, staat er duidelijk aangegeven met behulp van paaltjes hoe de mountainbikeroute loopt.

We moeten eerlijk zijn, de route viel een beetje tegen. Niet qua mountainbike traject, want die heeft alles waar een ervaren mountainbiker enthousiast van wordt. Maar wij, als mountainbike amateurs, dachten dat we een route van slechts 16 kilometer prima aan zouden kunnen. Nou, dat viel even vies tegen. De aanduiding van niveau die op de website van de VVV Zuid-Limburg staat is blijkbaar niet voor niks. De hellingen zijn zo steil dat je duidelijk meer techniek nodig hebt dan wij om naar boven te komen en om veilig af te dalen. Hoe dan ook, we komen er zonder kleerscheuren vanaf en hebben een mooi stuk dit gebied gezien! Op de website van de VVV Zuid-Limburg staan nog veel meer mountainbikeroutes, van diverse lengtes en niveaus. Laat je niet afschrikken, er zitten er ook genoeg tussen voor beginners.

Check deze pagina van de VVV Zuid-Limburg voor diverse MTB-routes

DINEREN IN HET KRUISHERENHOTEL
Voor de avond staat er een tafel gereserveerd bij het Kruisherenrestaurant, in het gelijknamige hotel. Het maakt deel uit van de Oostwegel Collection. Toevallig is dit van dezelfde moederorganisatie als Chateau Neercanne, waar we in de middag een korte stop hebben gemaakt. Deze keten, of beter gezegd; dit familiebedrijf, is eigenaar van een drietal hotels en acht restaurants in de regio Zuid-Limburg. Deze bedrijven hebben een paar kenmerken met elkaar gemeen. Ze zijn allemaal gevestigd op een bijzondere locatie, vaak een rijksmonument, en er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan gastronomie.
Het gebouw
Restaurant Kruisherenhotel

Het Kruisherenhotel en -restaurant zijn gevestigd in de prachtige Kruisherenkerk in Maastricht. Het is een gotische kloosterkerk en gebouwd uit mergelsteen, een grondstof die zowel vroeger als heden in overvloed aanwezig is in de regio Zuid-Limburg. Het gebouw dateert voor het grootste deel uit de 15e eeuw. Er is twee jaar over gedaan om in de kerk het horecabedrijf te realiseren op basis van twee entresols. Dit betekent dat het restaurant en het hotel ‘los’ in de kerk gebouwd zijn. Hierdoor is het mogelijk om in drie maanden tijd de kerk terug te keren naar zijn originele staat. Zo blijft het monumentale karakter gerespecteerd, ook als de horeca exploitatie op een dag niet voortgezet zou worden.

Het is wellicht overbodig om nog te melden, want je kunt jezelf vast wel voorstellen dat het resultaat prachtig is geworden. Op de begane grond bevinden zich de hotellobby met in de nissen verschillende zithoeken. Tevens vind je hier de wijnbar met bovengrondse wijnkelder en op het kloosterhof (bij goed weer) het terras. Twee verschillende trappen leiden naar het restaurant en het hotel. Aangezien we hebben geslapen bij Hotel Beaumont hebben we alleen het restaurant en de begane grond bewonderd.

Het restaurant
Hoofdgerecht Kruisherenhotel

Het restaurant biedt een mooi uitzicht op het plafond, welke wordt gecomplimenteerd door designer lampen. De kaart is een vast menu van de chef, waarbij je kunt kiezen of je 3, 4, 5, of 6 gangen eet, eventueel met bijbehorende wijnen. Het is natuurlijk wel mogelijk om allergieën of producten die je niet eet door te geven, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Het menu is aangepast aan het seizoen. Aangezien we er in het voorjaar zijn wordt er natuurlijk ook gebruik gemaakt van Limburgse asperges. Dat is niet het enige streekproduct wat je tegen zult komen op de kaart. Er wordt zelfs een glas Limburgse wijn geschonken bij het arrangement. Leuk dat ze gebruik maken van lokale lekkernijen.

Het eten is erg goed, de wijnen heerlijk en we tafelen er de hele avond. De bediening is goed, hoewel we een duidelijk verschil merken tussen de restaurantmanager en de sommelier ten opzichte van de rest van het bedienend personeel. De restaurantmanager en de sommelier zijn erg professioneel, beide op hun eigen manier. De rest van het bedieningsteam is niet slecht, maar overtreft tegelijkertijd ook niet echt de verwachtingen.

Al met al zou ik zeker hier gaan eten als je in Maastricht bent. Het is een uniek concept, het niveau van de keuken is hoog en de locatie is echt fantastisch. Een bezoek aan het Kruisherenrestaurant is een volledige avond uit.

Website van het Kruisherenhotel en -restaurant

Maastricht

 

Ter afsluiting van ons weekendje weg zijn we lekker door de stad wezen struinen. Laten we dat ook niet vergeten! Maastricht heeft namelijk een prachtige historische binnenstad. Het winkelaanbod is er ook erg leuk, met unieke boetiekjes.

 

 

Welke tips heb jij nog voor Maastricht en omgeving? We zijn erg benieuwd!

 

2 gedachten over “Een volledig weekend Maastricht”

 1. Hi Yoshua en Manuela,

  Goed om te horen dat jullie een fijn verblijf hebben gehad en wat leuk dat jullie over ons hotel hebben geschreven. Wat betreft de ontbijtruimte: daar wordt aan gewerkt. 😉 We zien jullie graag nog eens terug en hopelijk zijn jullie dan in de gelegenheid om ook kennis te maken met Harry’s of ons andere hotel om de hoek: The Dutch. (Dat sluit misschien beter aan bij de tropische cuba-sferen in jullie profiel.)

  Met vriendelijke groet,

  Gina Jansen
  Twin Peaks Hospitality
  Hotel Beaumont – Hotel The Dutch – Restaurant Harry’s

  1. Hi Gina,

   Bedankt voor je bericht. We hebben het absoluut naar ons zin gehad in jullie prachtige hotel en mooie stad. The Dutch klinkt goed, daar komen we graag nog eens voor terug! Dat zou inderdaad meteen een goede gelegenheid zijn om restaurant Harry’s te proberen, goede berichten over gehoord.

   Hopelijk tot ziens!

   Met vriendelijke groet,

   Manuela Crielaard & Yoshua Loch
   THOF – World of Travel, Hospitality and Food

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.