Spanish houses in Aracena

De andere kant van Andalusië, letterlijk!

Andalusië, daar hebben we vast allemaal al wel eens van gehoord. Vaak denken we dan aan Málaga, Marbella of misschien Granada. Per toeval kwamen wij aan de andere kant van Andalusië terecht. Dit is het gebied tussen het meeste zuidelijke puntje van Spanje en de grens van Portugal. We hebben er een hoop kilometers gemaakt en die andere kant van Andalusië heeft ons oprecht verrast!

HET BERGDORP ARACENA

Spanish houses in Aracena
Spanish houses – Aracena, Andalucia

Bovenin de westkant van de provincie vind je het dorp Aracena, in de bergen. Het is even een stukje rijden, zeker als je aan de kust verblijft. Het grootste deel van de tijd rijd je door kronkelende bergwegen. Tussendoor kom je velden tegen waar de Ibérico varkens en kuddes schapen tevreden grazen.

ARACENA

Dan zie je het opeens liggen, Aracena. Precies wat je jezelf van een Spaans dorp in de bergen voorstelt, witte huisjes tegen de heuvel opgebouwd met rode dakpannen. De dorpskern ziet er gezellig uit. Er zijn diverse restaurantjes. Houd hierbij wel rekening met de openingstijden die niet beïnvloed zijn door het toerisme. Lunchen doe je om een uur of 15:00 en verwacht vervolgens niet dat je om 18:00 kan dineren. Na de lunch gaan alle restaurants in dit dorp dicht en ze openen pas weer rond 20:00 op z’n vroegst.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Grutas de las Maravillas

Grutas de las Maravillas
Grutas de las Maravillas – Aracena, Andalucia

De ingang van deze grot vind je middenin het centrum. Het ondergrondse stelsel is ruim 2 kilometer lang, waarvan je door bijna 1,50 kilometer kunt lopen met een gids. Het staat bekend om de ondergrondse meren met kraakhelder water en de imposante stalagmieten en stalactieten. De grot is begaanbaar gemaakt voor toeristen door middel van trappen, niet persé iets dat onze voorkeur heeft. Het creëert echter wel de gelegenheid voor een brede doelgroep om de grot te betreden en van de schoonheid te genieten.

Castillo de Aracena

Castillo Aracena
Castillo Aracena – Aracena, Andalucia

Het dorp ligt tegen de glooiing van een heuvel aangebouwd. Als je deze heuvel op loopt kom je bij Castillo de Aracena. Het bestaat uit een kasteelruïne en een kapel. Vanaf het terrein word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het dorp en de vallei. Op het moment dat wij er zijn is het er ook nog eens heerlijk rustig. De ruïne en de kapel zijn beide te bezichtigen.

Museo del Jamón

Museo del Jamon
Ham at Museo del Jamon – Aracena, Andalucia

In het centrum van Aracena vind je het ham museum. Dit museum staat helemaal in het teken van de Iberische ham. Er wordt uitleg gegeven over de geschiedenis, de varkens, het product en de productie. Uiteraard krijg je de ham ook te proeven en is er gelegenheid om het gedroogde vlees te kopen. Het is bijzonder om te zien hoe het vlees nog steeds komt van de varkens die nietsvermoedend in de valleien in deze regio van de buitenlucht staan te genieten.

HET BIJZONDERE BOLLULLOS PAR DEL CONDADO

Dit dorp ontdekten we per toeval. Bij de receptie van ons hotel vroegen we naar een plek om heen te gaan waar we meer te weten kunnen komen over de lokale wijnen. Dat moest volgens de medewerkster Bollullos par del Condado zijn. Nog nooit van gehoord, dus reden genoeg om er heen te gaan! Eenmaal aangekomen komen we tot de conclusie dat dit hele dorp barstensvol zit van de wijnhuizen. Het zijn er minstens een stuk of 15 en dat is toch best veel op nog geen 15.000 inwoners.

BODEGAS IGLESIAS

Bodegas Iglesias
Bodegas Iglesias – Bollullos par del Condado, Andalucia

Dit wijnhuis moest het worden. De naam staat duidelijk op de gevel en er achter ligt gelijk een grote patio, omringd door de productieruimtes en de opslagplaatsen. We worden vriendelijk ontvangen door de eigenaar. De beste man spreekt geen woord Engels en ons Spaans is beperkt. Hij besluit snel zijn neefje uit het kantoor te trekken die zijn uiterste best doet om alles voor ons te vertalen. Aangevuld met wat handen en voeten komen we er best uit, terwijl we in de tussentijd een uitgebreide rondleiding krijgen.

Rondleiding en wijnproeverij

Tijdens de rondleiding vertellen ze een hoop over het productieproces en de diverse soorten wijnen die ze maken. Een specialiteit zijn de gedestilleerde wijnen, vergelijkbaar met Sherry. Dergelijke producten kunnen wellicht een wat oubollig karakter hebben in de ogen van sommigen. Toch is het zeker de moeite waard om er eens een aantal te proeven in deze streek. Je zult er achter komen dat het nog steeds een levendige markt is, waar volop geëxperimenteerd wordt met smaken.

Bodegas Iglesias
Wine Barrels at Bodegas Iglesias

Gedurende de rondleiding checkt de eigenaar meermaals gretig zijn producten. Hij vult zijn glas recht uit de vaten. Een half glas wijn verdwijnt in één teug, waarna hij weer vol trots verder verteld. De rondleiding wordt afgesloten met een wijnproeverij. De tafel wordt volgezet met lokale hapjes en ze zijn alles behalve zuinig met de te proeven hoeveelheden.

Na de rondleiding en de proeverij vragen we hoeveel ze van ons krijgen. Daar willen ze niks van weten, want we zijn hun gasten! We waren toch al niet van plan om met lege handen te vertrekken, dus we vertrekken met een doos diverse wijnen uit hun assortiment.

CENTRO DEL VINO CONDADO

Dit is het wijncentrum in het stadje. Een soort museum waar je meer te weten komt over de producten, maar vooral hoe het kan dat er zoveel wijnhuizen in dit stadje gevestigd zijn. Hier wordt duidelijk hoe belangrijk de wijnbouw is (en is geweest) voor deze streek.

EL ROCÍO EN NATIONAL PARK DOÑANA

El Rocío
The streets of El Rocío

Na ons bezoek aan Bollullos par del Condado besloten we verder naar het zuiden te rijden richting het National Park Doñana. Per toeval kwamen we hierdoor in El Rocío terecht. Ineens stopt het asfalt van de toch best goede wegen en rijden we over stoffige zandpaden. Opeens duikt daar een dorp op. Tot onze verbazing zijn alle straten onverhard en bestaan uit stoffig zand. De bebouwing is authentiek en er rijden een aantal mannen te paard door de ‘straten’.

Als we een stukje verder rijden valt het ons op dat meerdere woningen de paarden aan huis hebben staan. Het lijkt wel een waar Western dorp, met meer plekken om je paard te parkeren dan je auto. El Rocío is een bedevaartsoord waar jaarlijks een pelgrimstocht georganiseerd wordt. De rest van het jaar is het er erg rustig. Dat is maar goed ook, want het grenst direct aan National Park Doñana. Dit natuurgebied is het huis van een grote hoeveelheid vogels, waaronder bijvoorbeeld flamingo’s, die in de moerassen veel voedsel kunnen vinden. De Iberische lynx komt hier ook voor, een met uitsterven bedreigde katachtige. Mede daardoor is de kans dat je deze tegenkomt niet groot, maar hey, je weet het nooit!

EN NATUURLIJK DE HOOFDSTAD VAN DE PROVINCIE… SEVILLA! 

View of Sevilla
View of Sevilla from the Cathedral

Aan deze andere kant van Andalusië mag je Sevilla natuurlijk niet overslaan. Vanuit het grootste deel van deze regio ben je er in 30 – 60 minuten met de auto. De auto kun je voor een heel redelijk bedrag aan de rand van het centrum in een parkeergarage zetten. Tenminste, voor Nederlandse begrippen. We waren voor een hele dag zo een €7/€8 kwijt. Wat je in ieder geval niet hoeft te proberen is met de auto het centrum in, aangezien Sevilla bekend staat om haar kleine straatjes.

Sevilla is een prachtige stad. De invloeden uit de tijd van de Moorse bezetting zijn duidelijk terug te zien in combinatie met authentiek Spaanse pracht.

 

Wil je meer zien van Sevilla, maar ook van andere plekken waar we komen? Volg ons op social media, waaronder INSTAGRAM!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.